fredag 13 februari 2009

Israelkritik är inte antisemitism; men det här är!

Kom till den här bloggposten via en kommentar på ett inlägg i bloggen Al Hamatzav Kommentaren är skriven av Nicklas Eriksson.

Gud bevare oss alla - Likud kommer att starta tredje världskriget!
Förmodligen kommer de än värre galningarna från Israel än det så kallade arbetarepartiet som styr nu, Likud, med krigsförbrytaren Benjamin Netanyahu som führer, att vinna valet. Netanyahu har konkurrens om führer-posten med en ännu större tokstolle och übermensch än ens terroristdottern Tzipi Livni mäktar med, nämligen Moshe Feiglin.

De är ett gäng krigshetsare av än värre slag än Folkpartiets Fredrik Malm, och om de vinner har Gazas, Västbankens och Israels egna araber bara en sak att göra: börja slåss för att undvika fullständig utplåning. Likud lägger nämligen inte fingrarna emellan.

Åh, och Likud är självklart med i samma politiska international som svenska moderaterna, med det grymt ironiska namnet International Democrat Union.

Länk till inlägget

Att bloggaren tycker illa om Likud är helt i sin ordning, Är själv ingen varm anhängare av partiet vars ledare Netanyahu är onödigt kompromisslös och oresonlig.

MEN! Och det är här antisemitismen finns. Han är ingen führer! Naturligtvis skriver bloggaren führer av det enkla skälet att vi som läsare ska tänka tillbaka 70 år i tiden och det tredje riket.
När han senare skriver om hur, ” Gazas, Västbankens och Israels egna araber bara en sak att göra: börja slåss för att undvika fullständig utplåning” är även detta en referens till tredje riket och förintelsen. Det är just det som är problemet.
När han använder ett språkbruk som för våra tankar till förintelsen låter han en historisk händelse överskugga en annan. Han skymmer sikten för objektivitet genom att låta oss förstå att det som händer i mellanöstern idag har något att göra med det som hände under andra världskriget.
Detta är att förringa förintelsen och är en post-shoah form av antisemitism. Förintelsen var ett försök att utplåna judendomen född ur en rasistisk ideologi och hans jämförelse är född ur en rasistisk-religiös uppfattning om att alla judar är lika med det som staten Israel säger och gör. Att judarna är lika med Israel och att Israel som stat är lika med tredje riket som stat.
Om ni tycker resonemanget haltar, så har ni helt rätt. Det gör det! Men återigen, ett antisemitiskt tänkande är i sina bästa stunder född ur ett intellekt i svår affekt och i sin vanligaste form, ett rent judehat. Var bloggaren befinner sig vet han bara själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

bra skrivet :)